Mitä tarkoittaa työnohjaus ja kuka siitä hyötyy?
Väitämme, että työnohjaus on yksi kaltoimmin ymmärretyistä työnkehittämisen muodoista.
Työnohjaus terminä tuntemattomalle tarkoittaa usein sitä, että tullaan viereen seisomaan ja ohjeistamaan työntekijää fyysisesti tekemään työtä. Termiä tuntevat kohahtavat kuullessaan ”työnohjaus” -sanan ja kieltäytyvät saman tien leikkimästä ja kokevat tuokion turhaksi. Kolmantena näkökulmana saatetaan pohtia, onko työryhmällämme ongelma ja jos on niin mikä tai kuka, kun kerran työnohjausta on tilattu?
Nämä ovat toki ääriesimerkkejä ja siten kärjistyksiä, joita olemme työnohjaajina kohdanneet.
Mitä työnohjaus sitten on?
Toisintekijöillä työnohjaus tarkoittaa oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä ohjaajan ja ohjattavan välisessä vuorovaikutuksessa. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työidentiteettiin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä. Työnohjauksen yleisinä tavoitteina on auttaa ohjattavaa onnistumaan työssään, avata työhön uusia näkökulmia, kehittää ohjattavan kykyä käsitellä ristiriitoja, auttaa työn organisoimisessa sekä tukea ammatillista kehittymistä.
Toisintekijöillä työnohjaus perustuu aidon kohtaamisen arvomaailmaamme, sekä 5K® -ajattelua ja toimintaa ohjaavaan filosofiaamme. 5K® tulee sanoista Kunnioittaminen, Kysyminen, Kuunteleminen, Kannustaminen ja Kiittäminen. Tällä vahvistetaan niin aitoa kohtaamista, vuorovaikutusta kuin yhteisen todellisuuden rakentamista. Miten nämä viisi K:ta näyttäytyvät työarjessa, suhteessa itseen, työryhmään tai asiakkaaseen?
Työnohjauksemme teoreettiset viitekehykset ovat voimavarakeskeisyys, ratkaisukeskeisyys, dialogisuus ja narratiivisuus. Nämä tarkoittavat käytännössä sitä, että työnohjauksen tarkasteluun nostetaan vahvasti esiin myös onnistumisia sekä asioita, jotka sujuvat. Onnistumisten analysoinnilla vahvistetaan tulevia onnistumisia, sekä saadaan voimavarat ja vahvuudet näkyviin.
Miten tavoitteisiin päästään?
Työnohjauksen keinot ja menetelmät perustuvat ohjaajan ja ohjattavan väliseen vuorovaikutukseen, ohjaajan kykyyn havainnoida ja asettaa oikeanlaiset välineet tarjottimelle, josta yhdessä ohjattavan kanssa valitaan oikeat instrumentit. Toisintekijöillä työnohjaus ei tarkoita ”välineiloittelua”, vaan erilaisilla työnohjauksen menetelmillä vahvistetaan olemassa olevaa vuorovaikutusta, haetaan uusia näkökulmia ja ylläpidetään ohjattavan orgaanista prosessia.
Työnohjauksen lähtökohtana on työntekijän omien kykyjen, kypsyyden ja ymmärryksen vahvistaminen sekä oman ammattitaidon ja kokemusten hyödyntäminen suhteessa työryhmään sekä asiakkaisiin. Työnohjaus auttaa työntekijää selkeyttämään omaa perustyötään havainnoimalla sitä eri näkökulmista. Se myös vahvistaa työorientaatiota. Työnohjauksen avulla on mahdollista havaita uusia haasteita ja mielenkiinnon kohteita työssään. Tämä takaa sen, että asiakastyö vastaa niin kulttuuriin kuin ajankin uusiutuviin vaatimuksiin.
Myös työnohjausta voidaan tehdä toisin; tiloissamme Lahdessa työnohjaus tapahtuu usein ohjattavan ryhmän toiveesta joogamatoilla pötköllään ollen. Ajattelu kulkee eri tavoin, kun kehon tilaa muutetaan tai rentoutetaan. Kokeile itse: muutamalla hyvällä, syvällä hengityksellä ja olkapäiden pyörityksellä on välitön vaikutus!
Kuka hyötyy työnohjauksesta?
Työnohjauksesta hyötyvät kaikki työntekijätasolta organisaatiotasolle, kun työnohjauksen tavoitteet ovat kaikille selkeät. Työnohjauksella voidaan mm. yhtenäistää työryhmää, selkeyttää organisaation tavoitteita, luoda toimintatapoja, vahvistaa johtamista. Eritoten sillä voidaan parantaa ihmisten välisiä vuorovaikutustaitoja, kun yhteinen ymmärrys asioista vahvistuu. Työnohjauksella saavutetaan työhyvinvointia, jolla nostetaan työn laatua, tuottavuutta ja kilpailukykyä.
Parhaimmillaan työnohjaus on työn iloa ja imua tuottavaa. Se on työn kehittämisen menetelmä, jonka kautta organisaatio nostetaan uudelle tasolle. Jokainen meistä kaipaa peilipintaa reflektoimaan itseään ja saamaan näkökulmia, oivalluksia sekä palautetta.
Milloin sinä olet viimeksi pohtinut omaa suhdettasi työhösi?
Mari
Työnohjauksesta löydät tietoa täältä https://toisintekijat.fi/tyonohjaus/
Mariin voit tutustua täällä https://toisintekijat.fi/mari-2/